Hírek

AEF logo

 

Püspökladányban került megrendezésre a II. Magyar Agrár-erdészeti Fórum

Szakmai fórum került megrendezésre Püspökladányban 2017. július 6-án, amelyen az előadók elsősorban a hazai aktuális agrár-erdészeti kutatási irányokat, oktatási-és gazdálkodási tevékenységeket, valamint a pályázati lehetőségeket ismertették a jelenlévőkkel.

Szakmai tanulmányúton vett részt Magyarországon Dr. Hatem Chaar, a tunéziai Nemzeti Mezőgazdasági Intézet, Vidékfejlesztési, Víz- és Erdészeti Tanszékéről. (Institut National Agronomique de Tunisie, Department of Rural Agricultural Engineering, Water and Forests, INAT-GREF). A tanulmányút célja a tapasztalatszerzés és kapcsolatok kiépítése volt.

Vonal drapp

 2017. július 5.

Az Erdők Világnapja alkalmából Pro Silva Hungariae díjat kapott Dr. Führer Ernő a NAIK Erdészeti Tudományos Intézetének tudományos tanácsadója.

Vonal drapp

2017. március 22.

 A VP5-8.5.1-16 sz. "Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások" pályázati felhívásban szereplő klímarezisztens szaporítóanyagok forrásának adatbázisa az alábbi linken érhető el:

>> ADATBÁZIS ITT <<

 

Az oldal funkcióinak leírása a bal felső sarokban látható "i" gomb fölé vitt kurzorral olvasható, vagy pdf formátumban letölthető innen.

IDF-webBanner-HU 2016

Az idei év kiemelt témája: az erdők és az energia.

 

A témáról bővebben olvashatnak az alábbi tematikus weblapokon:

WWD-GENERIQ-CMJN EN 2017-01Az ENSZ március 22-ét azzal a céllal nyilvánította A víz világnapjának, hogy az emberiség figyelmét e napon létfontosságú természeti kincsünkre irányítsa. A 2017-es év kiemelt témaköre a szennyvízkezelés, ezen belül a vízhasználat és a vízbe juttatott szennyező anyagok mennyiségének mérséklése, a felhasznált víz tisztításának és újrahasznosításának lehetőségei.

Vonal drapp

   2017. március 22.

AgriForValor logoA Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Nonprofit Kft. a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központtal, a Lavina Alapítvánnyal, valamint a Pilze-Nagy Kft.-vel közreműködve Biomassza-hasznosítási Innovációs Hálózatot alapított, amelynek 2016. november 9-én tartották az indító rendezvényét Budapesten.

A hálózatba olyan szervezeteket, illetve gazdálkodókat, vállalatokat hívtak meg, akik a mezőgazdasági és az erdészeti biomassza hasznosításában, piaci termékké formálásában érdekeltek, és nyitottak új, innovatív módszerek megismerésére.

Vonal drapp

2016. november 10.

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy életének 96. évében elhunyt egykori kollégánk, Tóth Béla. Az Erdészeti Tudományos Intézet valamennyi kollégája búcsúzik tőle.

Vonal drapp

2016. augusztus 25.

2016. május 10-én a 2017-től 2020-ig tartó időszakra a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézetének tudományos főmunkatársát, Dr. Somogyi Zoltánt az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) alatt működő Üvegházhatású-gáz Kibocsátási Adatbázis Szerkesztői Bizottságába választották.

Vonal drapp

2016. július 4.

Illeszkedve az országos "Te Szedd!" akcióhoz, ismét megrendezésre került a Farkasszigeti Szemét Szüret. Az évtizedes múltra visszatekintő "harcban" az idei évben 4 szervezet fogott össze az arborétum és a kísérleti erdő területének megtisztítására. A NAIK ERTI dolgozói mellett – akiket napi munkájuk során háborít fel a látogatók által szétszórt szemét, sok esetben depóniákba rendezetten hátrahagyott háztartási hulladék – az idén is csatasorba álltak a 90 éves erdőtömb inmateriális szolgáltatásait élvező civil szervezetek. Az OMME Püspökladány és Vidéke Méhészek Egyesületének tagjai, a Püspökladányi Vadásztársaság és a Futó Daru szabadidős sportegyesület tagjai valamint a város óvodáinak pedagógusai közel 90 szorgos kézzel tisztítottak meg két helyszínt.

Vonal drapp

2016. május 2.

Az AgriForValor projekt célja, hogy tevékenyen hozzájáruljon a bioökonómia megvalósításához azáltal, hogy összekapcsolja a mezőgazdasági és az erdészeti alkalmazott vagy alapkutatással foglalkozókat, és a bioipart, valamint az üzletfejlesztést támogató szervezeteket, innovációs ügynökségeket és a technológia transzfer közvetítőket egy többoldalú innovációs partnerségi hálózatban. A hálózat célja, hogy kiaknázza és hasznosítsa a mezőgazdasági és az erdészeti melléktermékekből előállított biomassza erőforrásokat.

Vonal drapp

2016. április 20.

Az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából Pro Silva Hungariae díjat kapott Dr. Csóka György a NAIK Erdészeti Tudományos Intézetének tudományos osztályvezetője és Nagy Imre a a NAIK Erdészeti Tudományos Intézetének tudományos munkatársa.

Vonal drapp

2016. március 22.

Március 15-e alkalmából a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozatát vehette át Dr. Rédei Károly a NAIK Erdészeti Tudományos Intézetének nyugalmazott tudományos osztályvezetője.

Vonal drapp

2016. március 21.

DNS alapú vizsgálatok az illegális fakitermelések visszaszorítása érdekében

Magyarországon a falopás mértékének nagyságára csak becslések vannak. Pénzben kifejezve több száz-milliós nagyságrendű lehet a probléma, de a természetkárosítás is súlyos következményekkel járhat. Az elkövetéseket tekintve az összes esetnek csak töredékét sikerül felderíteni elsősorban azért, mert a tettenérésen kívül eddig alig volt perdöntő bizonyítási lehetőség.

Az ERTI sárvári genetikai laboratóriumában használt módszerek segítségével akár 2-3 évig száradó, napsugárzásnak kitett faanyagból is képesek vagyunk DNS-t kivonni és ebből egyedazonosítást elvégezni az alábbi fafajokból: tölgy, bükk, akác, kőris, juhar, cseresznye, körte, éger, fűz, dió.

Dr. Illyés Benjámint, az Erdészeti Tudományos Intézet nyugalmazott állomásigazgatóját és osztályvezetőjét köszöntötték 80. életévének betöltése alkalmából. A jubileumi eseménynek az MTA VEAB Mező- és Erdőgazdálkodási Munkabizottságának ülése adott helyet, amelyet Sopronban az Erdészeti Múzeumban tartottak november 3-án.

Vonal drapp

2015. november 17.

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 75 esztendős korában elhunyt egykori kollégánk, Béky Albert. Az Erdészeti Tudományos Intézet valamennyi kollégája búcsúzik tőle.

Vonal drapp

2015. július 30.

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 67 esztendős korában váratlanul elhunyt egykori kollégánk, Berényi Gyula. Az Erdészeti Tudományos Intézet valamennyi kollégája búcsúzik tőle.

Vonal drapp

2015. július 15.

2015. június 26-27-én Kaposváron zajlott az OEE 146. Vándorgyűlése. A házigazda szerepét a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. töltötte be. A közgyűlésen Dr. Sárvári Jánosnak nyújtotta át a Vadas Jenő Emlékérmet a NAIK Erdészeti Tudományos Intézetének igazgatója, Dr. Borovics Attila.

Vonal drapp

2015. július 14.

Az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából Pro Silva Hungariae díjat kapott Dr. Rédei Károly a NAIK Erdészeti Tudományos Intézetének tudományos osztályvezetője.

Vonal drapp

2015. március 25.

Vonal drapp

Redei Karoly

A díjat a fehér akác termesztésének fejlesztése érdekében végzett tevékenységének, és az ültetvényszerű fatermesztés elméletének, gyakorlatának és oktatási hátterének megteremtéséért tett erőfeszítéseinek elismeréseként vehette át Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől és Bitay Márton állami földekért felelős államtitkártól a Földművelésügyi Minisztériumban tartott ünnepség keretében.

 (Fotó forrása: http://forestpress.hu)