Csemete1Az Erdészeti Tudományos Intézet kezelésében lévő, 40,9 hektár kiterjedésű Bajti Nemesítő Telepen az erdészeti célú génmegőrzési és nemesítési feladatok mellett az intézet munkatársai nyár és fűz szaporítóanyag termelését és forgalmazását is végzik, az erdőgazdálkodók és a fás szárú energetikai ültetvény telepítők számára. A gazdálkodók rendelkezésére bocsátható fajtaszortimentben megtalálhatók a hazai köztermesztésben lévő, az ERTI fajtafenntartása alá tartozó nemesnyár és fűz fajták, valamint fajtajelöltek, illetve olyan, laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrzött tisztán fekete nyár klónok, melyek természetvédelmi oltalom alatt álló területeken nemesnyár ültetvények felújítására ajánlhatók. Éves szinten átlagosan 20-25.000 db nemesnyár és fekete nyár, valamint 10.000 db kísérleti nyár gyökeres dugvány termelése történik a kertben. Az évente forgalmazott nyár és fűz dugványok mennyisége meghaladja a fél millió darabot. Az összesen 13,8 hektár területű anyatelep rendszer magában foglalja egyrészt az ERTI által nemesített, illetve honosított fajták, fajtajelöltek, valamint a Csemete2nemesítési kutatásokba bevont hazai és külföldről származó törzsfák alap szaporítóanyag bázisát (törzsgyűjteményét), az üzemi anyatelepek létesítéséhez szükséges elit szaporítóanyag előállítását ellátó központi anyatelepeket, valamint a certifikált minőségű dugványok termelését betöltő üzemi anyatelepeket. Ugyancsak fontos része ezen anyatelep bázisnak az Intézetben folyó nemesítés eredményeképpen előállított új, ígéretes nemesnyár és hazai nyár klónok központi anyatelep hálózata. A fajtafenntartás és szaporítóanyag termelés mellett a Nemesítő Telep fontos helyszíne az ERTI-ben folyó nemesítési kísérleteknek. Az egyes nemesnyár és fűz fajták, kísérleti klónok növekedési erélyét, kórokozókkal, károsítókkal szembeni toleranciáját, optimális termesztési technológiáját vizsgálni, illetve az eredményeket az érdeklődő közönség Csemete3számára bemutatni hivatott kísérleti területek nagysága eléri a 7 hektárt. Külön említést érdemel az a 3 hektáros fajtaösszehasonlító kísérlet és bemutató állomány, amely a hazai termesztési gyakorlatban legelterjedtebben alkalmazott termesztési hálózat szerinti kialakításban tartalmazza a sarjaztatásos technológiával való művelésre leginkább alkalmasnak tartott nemesnyár fajtákat, fajtajelölteket, kísérleti stádiumban lévő ígéretes klónokat. Ezen kísérlet bemutatására szervezett szakmai napok nagyban hozzájárulnak a technológia hazai elterjesztésének elősegítésében. A Nemesítő Telep a szaporítóanyag-termelés mellett az egyes fajták termesztés-technológiájával, növényvédelmével kapcsoltban szaktanácsadási tevékenység ellátását is végzi a gazdálkodók számára.

 

Fafaj

Államilag minősített

Fajtajelölt

Nemesnyár

 'Robusta', 'Sudár', 'Durvakérgű', 'I-214', 'Favorit', 'Agathe F', I-154', 'Pannónia', 'Blanc du Poitou', 'BL', 'I-273', 'I-45/51', 'Villafranca', 'Triplo', 'Kopecky', 'Parvifol', 'Koltay', 'Adonis'

 'H-328', 'S 298-8', 'Kornik 21', 'Rábamenti'

Fűz

 'Bédai egyenes', 'Pörbölyi', 'Csertai', 'I-1/59', 'I-4/59', 'Drávamenti'

 'Sárvár-1'

1. táblázat: Az ERTI Bajti  Nemesítő Telepén termelt és forgalmazott nemesnyár és fűz fajták

 

Elérhetőség:

ERTI Bajti Nemesítő Telepe

Takács Roland

csemetekert vezető

06-30/749-78-08

Postacím: 9600 Sárvár, Várkerület 30/A.

Fax: 06-95/320-252

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.