L á t n i v a l ó k :

Pladany_6Pladany_8Pladany_9Pladany_15

 

Az Arborétum növényállománya közül kiemelkedő jelentőségűek a Lonicera, Cotoneas­ter, Ligustrum, Taxus, Juniperus, Acer, Corylus, Rosa, Prunus, Mahonia, Vi­burnum, Crataegus, Fraxinus fajok, amelyek természetes úton is szaporod­nak. A változatos növényanyagból említést érdemelnek még a különféle fás bazsarózsák, az 1928-ban telepített kocsányos tölgy csoport, vagy a különleges vasfa, iráni varázsfa vagy japán cseresznye egyedek. Virágzáskor aranyvesszőkben, díszalmákban, fehér és lila virágú orgonákban gyönyörködhetünk. Az Arborétumban található esőbeálló és egy kilátó, melynek magassága 16 m. A felső szintről K-i és D-i irányba nyílik szép kilátás. Az arborétum két tavában élő növények közül említést érdemel az átokhínár, a békatutaj, a fehér tündérrózsa, a sárga vízitök, a keskenylevelű gyékény, a mocsári illetve a szibériai nőszirom. Az arborétumban található a Bemutatóház, amelyet Kaán Károly születésének 125-dik évfordulója alkalmából nyitottak meg. Benne a Farkassziget élővilágát és a szikfásítási kutatások történetét bemutató állandó kiállítás látható.

Pladany_19Pladany_22Pladany_21Pladany_20Pladany_23

Farkasnyom_drappA Püspökladány-Farkasszigeti Arborétumban működik a Tury Elemér Ökotábor.

 

T ö r t é n e t :

A püspökladányi arborétum telepítése 1954-ben kezdődött. A három évtizeddel korábban meginduló szikfásítási kutatások ke­retében létesítették kötött, illetve szikes talajú és erdősztyepp klímájú termő­helyek erdészeti hasznosítása, valamint az erdők fafaj választékának bővítése céljából. A díszítő jellegű fásítások megalapozása, az ahhoz szükséges fa- és cserje­fajok, fajták, változatok kiválasztása és bemutatása csak másodlagos cél volt. Ezért az arborétum egyik részét erdőszerűen telepítették, 2 x 2 m-es hálózatban, többszintesen, sűrűn és elegyesen. A mintegy kéthektáros egykori szántóterületen akkor 1290 faj, fajta és változat került telepítésre. A létesítés óta eltelt idő alatt teljesen záródó állományban mára 450 fa- és cserjefaj maradt az alapállományból. Az Arborétum 1988-ban 8 hektárra bővült.

 

Pladany_1Pladany_16Pladany_2

 

Ö k o l ó g i a :

Az arborétum talaja igen változatos. Kisebb foltokban már a felszín alapján is azonosítható a réti szolonyec szikes talaj, nagyobb foltokban a szolonyecesedő réti vagy réti csernozjom talaj a jellemző. A területre jellemző ősnövényzet: a rosszabb minőségű területrészeken Fes­tuca pseudovina - Achillea setacea asszociáció, a jobb minőségű területrészeken Lolium perenne - Cynodon dactylon - Poa angus­tifolia asszociáció. Az arborétum földrajzi fekvése: északi szélesség 47° 19'; keleti hosszúság 21° 09'. A tengerszint feletti magasság 89 m. Az átlagos évi középhőmérséklet 10,2°C, az eddigi legalacsonyabb hő­mérséklet -31,5°C, a legmagasabb pedig +40,4°C volt. A nyár második felében csaknem minden év­ben törvényszerűen aszályos időszak következik be. Ilyenkor a levegő hő­mérséklete tartósan 25°C fölé emelkedik, a relatív páratartalom pedig 40% alá süllyed. Az átlagos évi csapadék 525 mm, általában május és június a legcsapadékosabb.

 

 Püspökladányi meteorológiai adatok

 

K u t a t á s :

Pladany_24Az Arborétum területén található az Erdészeti Tudományos Intézet irodaépülete, előtte áll Kaán Károly szobra, aki a természetvédelem és az al­földfásítás úttörője volt. Kaán Károly kezdeményezésére jött létre a Püspökladányi Szikkísérleti Telep is 1924 őszén. Szintén az irodaépület előtt áll Magyar Pál szobra, aki a biológiai tudományok dok­tora volt. Őt tekintjük a magyar erdészeti ökológia megalapítójának. Magyar Pál volt a kísérleti állomás első kutatója, illetve vezetője. A Bemutatóházhoz vezető út mellett áll Tury Elemér szobra, aki a II. világháború előtt és után, egészen 1963-ig vezette a telepen folyó kísérleteket.

 

N y i t v a t a r t á s :

H-Cs: 8:00 -16:00

P: 8:00 - 13:00

Gyalogosan bármikor

Belépőjegy nincs

 

K a p c s o l a t :

Rásó János - állomásigazgató

4150 Püspökladány, Farkassziget 3.

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

06-54/451-169

 

S z á l l á s :

http://szallas.hu/Püspökladány

szallas_hu