Populus deltoides cv. Durvakérgű

SZÁRMAZÁSA

Belgiumban, ellenőrzött keresztezésből létrehozott mesterséges hibrid.

NEME

Hímivarú.

A CSEMETE JELLEGZETESSÉGEI

a szár egyenes, erőteljes növekedésű, a felső része szögletes, de nem bordás, enyhén bronzos zöld. A rügyek a szárra simulók, de csúcsuk elálló; rozsdabarnák. A levélváll egyenes, vagy enyhén szív alakú, a levélcsúcs hossza kihegyezett. A levél főér színe erősebben piros; a levélnyélé erősebben piros, vagy bronzos; a levél szegély enyhén fodros fűrészes. A levelek hosszú levélnyélen csüngők.

A FA ALAKI TULAJDONSÁGAI

A törzse egyenes, esetenként enyhén görbe, a koronán végigfutó néha villásodó, az oldalágak finomak, ál-ágörvekben helyezkednek el. A korona keskeny, az óriásnyáréhoz hasonló sötétzöld árnyalatú. A kéreg 3-4 méter magasságig feltűnően durva, a durva kéreg korán kialakul.

LOMBFAKADÁS

korai (április első fele) a fakadó lombozat színe zöld.

LOMBHULLÁS

kései (november). Őszi lombszíne zöld.

ÉRZÉKENYSÉG

a levélrozsdára enyhén érzékeny, a barna levélfoltosodásra és a kéregfekélyre inkább csak a nedvesebb, párás környezetben mérsékelten érzékeny. Fagykárosodásokra nem érzékeny, korán kialakuló igen durva kérge folytán vad károsítások nem számottevőek.

NÖVEKEDÉS

jó növekedésű, de ehhez jó nyárfa termőhelyeket igényel.

TERMŐHELYTŰRÉS

A termőhely tűrése tág határok között érvényesül, az időszakosan túlnedvesedő, párás légterű termőhelyeken egyes gombabetegségekre fogékony lehet és fagykárosodást is szenvedhet, ezért ilyen termőhelyeken kerülni kell az ültetését. Kissé szárazabb termőhelyekre javasolható az ültetése.

JELENTŐSÉGE

növekedési tulajdonságai folytán, elsősorban az úgynevezett tömegválasztékok termesztésére rendelt ültetvényszerű nyár-fatermesztésben javasolható. Felhasználható továbbá a nagy területű nyárasok telepítésénél az egyklónú termesztés veszélyének csökkentésére.