Erdőgazdálkodók, vadászatra jogosultak és kárszakértők figyelmébe ajánljuk!

 

A NAIK-ERTI a korábbi évekhez hasonlóan elvégezte az erdei vadkárbecslés alapjául is szolgáló létrehozási költségértékek országos átlagadatainak aktualizálását a 2018/2019. évre. A 2017/2018. évihez képest a költségek érzékelhető tételben emelkedtek, nem függetlenül a minimálbér és bérminimum növekedésétől. A vállalkozói díjakban további árfelhajtó erőként jelent meg a fogyó kézi munkaerő, az erdészeti ágazatot is sújtó munkaerőhiány. Ennek következtében a mesterséges erdősítések technológiái a gépi megoldások irányába mozdultak el.

A táblázatok átdolgozása során a korábbi, egységes 4 %-os kamatláb helyett a belső kamatlábakhoz közelítő 2-4-10 %-os, fafajtól, vágáskortól és üzemmódtól függő értékekkel számoltunk. A táblázatok az alkalmazott kamatlábat állománytípusonként tartalmazzák. A kamatosítást megelőzően a 3. éves kortól a költségértékek lineáris kiegyenlítését is elvégeztük, ezzel kiküszöbölve a korábbi táblázatokban megjelenő, egy-egy ápolási művelet aktuális végrehajtásától függő ugrásszerű értékváltozásokat. Az egyszerűsítés jegyében minden érték már tartalmazza a 30 %-os tételű üzemirányítási, általános költségeket is.

Felhívjuk a felhasználók figyelmét arra, hogy a táblázatok és értékelési módok csak javaslatok, kötelező alkalmazásuk nincs előírva. Az értékcsökkenés számítása során, ha maradék nélkül rendelkezésre állnak a létrehozási műveletek bizonylatai, akkor a szakértőnek azokból célszerű kiindulnia. Lehetősége van helyi, tájegységi erdőművelési sorok összeállítására is. Egyéb alapadatok híján, különösen a gazdálkodó által végzett saját munka pénzügyi értékelésére javasoljuk az országos átlagadatok figyelembevételét.

 

Segédletek letöltése

 

Kámon, 2019. március 27.

Nagy Imre

tudományos munkatárs

NAIK-ERTI