A kutatás célja:

Egy olyan értékelő rendszer kidolgozása, amely erdőrészlet szinten követi a gazdálkodás és a természeti folyamatok eredményeképpen létrejövő erdőérték változást.

A munkában fontos szerepet kap a térinformatika. Ennek segítségével olyan térbeli elemzéseket végzünk, amelyek szemléletesen be is mutatják a naturális és ökonómia paraméterek közötti összefüggéseket.

Az értékelő rendszer fafajonként differenciált erdőnevelési modellekre épül. Ez két részből tevődik össze: erdőművelési és fahasználati modell. Az elvégzett elemzések, értékelések csak a faállomány értékére vonatkoznak, az erdőtalaj ebben nem szerepel. Ennek elsősorban az az oka, hogy az erdőgazdálkodási tevékenység érzékelhető mértékben csak hosszabb távon tud változást elérni a termőhelyi potenciál kihasználásának javításában.

A modellek összeállításával, és a költség - hozam elemzések elvégzésével az alábbi információkhoz jutottunk:

  • Beavatkozásokhoz kötött jövedelmezőség
  • Korszaki jövedelmezőség
  • Belső kamatláb
  • Árbevételi - és korérték görbék

 

Erdőművelési modell felépítése:

A fafajra jellemző mértékadó munkarendszer, ami munka műveletekből és a hozzátartozó anyag, energia, élőmunka költségből tevődik össze.

Az itt elvégzett elemzések képezik a költségérték számítások alapját. A faállomány költségértékének meghatározásakor abból indulunk ki, hogy a faállomány értéke legalább akkora, mint azok a ráfordítások, amelyek a faállomány létrehozása érdekében felmerültek.

 

Fahasználati modell felépítése:

Ebből a modellből nyert információk a faállomány várható és a kitermelési értékének meghatározásához szükségesek.

A fahasználati költség-hozam elemzések célja, hogy megbízható információhoz jussunk a fakitermeléssel és faanyagmozgatással kapcsolatos kiadásokra és a bevételekre vonatkozóan.

Ezek az elemzések segítséget nyújthatnak a rövid és hosszú távú döntések meghozásában, tehát egy döntéstámogató rendszer kiszolgálójaként funkcionálnak.

 

01