Szakmai tanulmányúton vett részt Magyarországon Dr. Hatem Chaar, a tunéziai Nemzeti Mezőgazdasági Intézet, Vidékfejlesztési, Víz- és Erdészeti Tanszékéről. (Institut National Agronomique de Tunisie, Department of Rural Agricultural Engineering, Water and Forests, INAT-GREF). A tanulmányút célja a tapasztalatszerzés és kapcsolatok kiépítése volt.

Vonal drapp

 2017. július 5.

Vonal drapp

Az ERTI Püspökladányi Kísérleti Állomásának munkatársai fogadták a vendégkutatót, és bemutatták az Erdészeti Tudományos Intézet, illetve a Kísérleti Állomás munkáját, valamint ismertették a Püspökladányban folyó szikfásítási kutatások jelentőségét és tapasztalatait.

Ezt követően az ötnapos szakmai program keretében számos kísérleti eredménnyel ismerkedhetett meg a vendégkutató az agrárerdészet, az ültetvényes gazdálkodás, valamint a természetközeli erdőgazdálkodás témakörében.

Az agrárerdészeti rendszerekkel kapcsolatos kutatási program keretén belül a Földesi és Gödöllői kísérleti területeket látogatták meg a kutatók, illetve a NAIK Gödöllői Mezőgazdasági Gépesítési Intézetében tettek látogatást. A program az ERTI Mátrafüredi Kísérleti Állomásán folytatódott, ahol az erdővédelem aktuális feladatairól kaphattak tájékoztatást.

A hazai ültetvényes gazdálkodás bemutatása során a NAIK Öntözési és Vízgazdálkodási Önálló Kutatási Osztályán tettek látogatást, majd a szarvasi kísérleti bázist tekintették meg. Szintén e témában Napkoron a Napkori Erdőgazdák ZRt. területén, valamint a Nyírerdő ZRt. Debreceni Erdészetének területén létesített kísérletek tapasztalatait ismertették a kutatók. Az ültetvényes gyümölcstermesztési kutatások hazai eredményeivel kapcsolatban a NAIK Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató és Szaktanácsadó Kht. munkatársai osztották meg tapasztalataikat.

A természetközeli erdőgazdálkodás vonatkozásában a Debreceni Nagyerdő, illetve a Püspökladányi Farkassziget területén végzett erdőfelújításokat mutatták be a szakemberek.

A kutatók egybehangzó véleménye szerint, bár vannak különbségek a környezeti adottságokban, ám a klímaváltozás hatásait tekintve, több hasonló probléma jelentkezik a két országban, így a kutatási tapasztalatok megismerése, illetve a szakmai kapcsolatok ápolása előremutató lehet mindkét ország számára.

Tunez vendeg 02Tunez vendeg 11

Tunez vendeg 03Tunez vendeg 04

Tunez vendeg 05Tunez vendeg 06

Tunez vendeg 07Tunez vendeg 08

Tunez vendeg 09Tunez vendeg 10

Szöveg és fotók: Rásó János