OMEK_3

 

Az Erdészeti Tudományos Intézet is részt vett a 75. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon a Vidékfejlesztési Minisztérium standjának kiállítói között. Előadásokkal, termék- valamint szakirodalom kínálattal, és gyermekfoglalkoztató programmal készültünk a rendezvényre.

 

Bár a hatalmas kiállítás sok érdeklődőt vonzott, a kutatási standnál csak kevesen álltak meg. Persze ez nem is csoda, hiszen kiállítótársaink jobbnál-jobb erő- és munkagépeket, finomabbnál-finomabb sajtokat és pálinkákat, valamint számos élő állatot mutattak be, melyeket a nap folyamán mi magunk is szívesen megcsodáltunk.  Panaszra azonban semmi ok, hiszen a tájékoztató füzeteket az ERTI standjáról is elkapkodták, valamint sikert aratott a Nemesítési Osztály termékét népszerűsítő, „energia tallérnak” becézett korong is, mely nemesnyár hajtásból készült. Szomszédunkkal, a Mezőgazdasági Gépesítési Intézettel, előadásaink során arra törekedtünk, hogy a teljes energetikai termékpalettát bemutassuk az érdeklődőknek. Ezen túl igyekeztünk a felmerült kérdésekre is kielégítő válaszokat adni.

Az ötnapos rendezvényt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke nyitotta meg, aki nyitóbeszédében elmondta, hogy a „Mit eszünk?” kérdése napjainkba egyre fontosabbá válik. Hazánk ebből a szempontból szerencsés helyzetben van, hiszen itt az anyaföld természetes, jó ízű és egészséges élelmet terem. A megfelelő feltételek megteremtése mellett, pedig az agrárpiac is megélénkülhet, mivel a mezőgazdaság és a minőségi élelmiszerek felértékelődése országunk számára kitörési pontként szolgál.

A kiállítás ideje alatt számos szakmai előadást is meghallgathattak az érdeklődők. A szervezők interaktív programok segítségével igyekeztek közelebb hozni a látogatókhoz a mezőgazdasággal foglalkozók hétköznapi életét. A rendezvény díszvendége ez alkalommal az EU soros elnökségi posztját betöltő Lengyelország volt.