A projekt adatai:
Azonosító AT-HU150
Cím REIN-Forest – Biodiversity conservation of the native forest in the border region and fostering their ability against the impacts of climate change
Program Interreg V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020
Időtartam 2020. október 01 – 2022. december 31.

Résztvevők:

  • Soproni Egyetem
  • Bundesforschungs- und Ausbildungszentrum für Wald, Naturgefahren und Landschaft
  • Vas Megyei Önkormányzati Hivatal (LP)
Támogatási összeg
576 000 EUR (114 000 EUR)
Támogatás intenzitása 95%
Weblap https://www.interreg-athu.eu/hu/reinforest/

 

A projekt háttere, célja:

A leskálázott klímamodellek szerint a programterületen a következő 50-80 évben a hőmérséklet-emelkedés mértéke nagy valószínűséggel meghaladja a globális átlagot, míg a csapadékmennyiség nem mutat növekedést. Az őshonos erdők jelentős része jelenleg is a zárt jellegű erdőtakaró számára határhelyzetet jelentő éghajlati viszonyok között tenyészik az alsó erdőhatár közelében. Emiatt még egy csekély mértékű klímaingadozás is érintheti az erdei ökoszisztémát alkotó élőlények teljes körének létfeltételeit. Az utóbbi évtizedekben - a projektterület egészén - tapasztalható tömeges erdőkárok előrevetítik azokat a nehézségeket, amelyekkel az erdőgazdálkodás szembesülhet a prognosztizált klímaváltozás hatására.
Fafajaink helyhez kötött élőlények. Az erdei fák populációi alkalmazkodnak élőhelyükhöz, azonban az éghajlatváltozás következtében a helyi alkalmazkodottság és az aktuális környezeti hatások közötti egyensúly felbomlik. A klímaváltozás sebessége (az izotermák eltolódásának üteme) a programterületen jelenleg nagyságrenddel magasabb, mint az erdőtakarót alkotó fajok természetes migrációjának sebessége. Ez arra mutat, hogy az éghajlatváltozás negatív hatásainak ellensúlyozására, az erdőtakaró állékonyságának fenntartásához, emberi beavatkozás lesz szükséges.

Jelen projekt a SUSTREE európai léptékű modelljeit skálázza le regionális szintre és végzi el a projekttérségben (Vas megye és Alsó-Ausztria programterületen fekvő részterületei) található erdők sérülékenységének elemzését, kidolgozza a szaporítóanyag-mozgatásra vonatkozó közös bilaterális stratégiát. Védelmi intézkedésként szaporítóanyag mozgatás végrehajtása (azaz a szaporítóanyag kihelyezése) történik a projekttérség hat, közösen kiválasztott terepi helyszínén.

Az állományok helyi, és ajánlott (kiválasztott) a stratégia által javasolt, a projekttérségben őshonos kocsánytalan tölgy és bükk (a projekttérség erdeinek két, domináns fafaja) forrásokból származó növényanyagot fognak tartalmazni. A projektben végrehajtott intézkedések eredményességének projektzárást követő nyomon követése céljából (15 évre szóló) a terepi helyszínekre vonatkozó közös kezelési terv kidolgozása is megtörténik.

Stratégiai projektpartnerek:

  • Szombathelyi Erdészeti Zrt.
  • Amt der Niederösterreichischen Landesregierung (Abteilung Forstwirtschaft)
  • Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
  • Szombathelyi Tankerületi Központ
  • Sárvári Tankerületi Központ

Felhívás erdőtulajdonosok/erdőgazdálkodók részére

Aufruf für Waldbesitzer*innen und Waldbewirtschafter*innen

 

A projekt az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg.