2016. május 10-én a 2017-től 2020-ig tartó időszakra a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézetének tudományos főmunkatársát, Dr. Somogyi Zoltánt az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) alatt működő Üvegházhatású-gáz Kibocsátási Adatbázis Szerkesztői Bizottságába választották.

Vonal drapp

2016. július 4.

Vonal drapp

Az Üvegházhatású-gáz Kibocsátási Adatbázis (Emission Factor Database /EFDB/) egy 2002. októberében létrehozott adattár, amely az IPCC által kiadott, a nemzeti üvegházhatású-gáz adatbázisok összeállításához használt iránymutatásokhoz nyújt segítséget a szakemberek és a fejlesztők részére.

A Szerkesztői Bizottság, amelynek mostantól magyar kutató is tagja, feladata az adatbázisban szereplő kibocsátási tényezők frissítése, illetve a megváltoztatására irányuló javaslatok szakmai elbírálása.

Dr. Somogyi Zoltán eddigi munkája is rendkívül hasznos volt az ország számára, az IPCC-vel folytatott 17 éves kapcsolatának eredményeként az ország erdészeti leltárának összeállítása gördülékenyen zajlott.

A kinevezés alkalmából Lukács Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Klímpolitikai Főosztályának vezetője gratulációját fejezte ki. Kiemelte, hogy Dr. Somogyi Zoltán eredményes és aktív részvétele a szervezet munkájában a NAIK ERTI számára is fontos, hosszú távú szakmai eredmény.