Illeszkedve az országos "Te Szedd!" akcióhoz, ismét megrendezésre került a Farkasszigeti Szemét Szüret. Az évtizedes múltra visszatekintő "harcban" az idei évben 4 szervezet fogott össze az arborétum és a kísérleti erdő területének megtisztítására. A NAIK ERTI dolgozói mellett – akiket napi munkájuk során háborít fel a látogatók által szétszórt szemét, sok esetben depóniákba rendezetten hátrahagyott háztartási hulladék – az idén is csatasorba álltak a 90 éves erdőtömb inmateriális szolgáltatásait élvező civil szervezetek. Az OMME Püspökladány és Vidéke Méhészek Egyesületének tagjai, a Püspökladányi Vadásztársaság és a Futó Daru szabadidős sportegyesület tagjai valamint a város óvodáinak pedagógusai közel 90 szorgos kézzel tisztítottak meg két helyszínt.

Vonal drapp

2016. május 2.

Vonal drapp

 A jó hangulatban végzett közösségi munka eredménye közel 60 zsák hulladék összeszedése, összehordása volt. Az idén is – mint mindig – a szemét szinte kizárólag a területet határoló köves utak mentén lappangott, bizonyítva ezzel azt, hogy az erdőt szerető emberek – követve az OEE szlogenjét „csak a lábnyomodat hagyd vissza a kirándulás után" – az erdő mellett csak elmenő embertársaik szemetét kell, hogy összegyűjtések. Talán, ha ezek a szemetelő embertársaink néha nem csak kidobnák kocsijukból zsákjaikat, hanem meg is állnának egy erdei séta erejéig, elgondolkoznának azon, hogy zsákjaik tartalmát ne itt, hanem a szeméttelepen helyezzék el.

Ezzel a reménnyel búcsúztak el a lelkes csapat tagjai, akik már tudják, mekkora érték az évszázados kemény munkával életre keltett erdő a puszta szélén.

Sajnos az idei év meglepetéssel is szolgált csapatunknak, mert felfedeztünk egy illegális veszélyes hulladék depóniát – nagy tömegű kátránypapír hulladékot – aminek felszámolása túlmutat a civilek lehetőségein.

Az eddigi tapasztalataink sajnos azt sugallják, hogy egy év múlva ismét lesz okunk a tavaszi nagytakarításra, de megfogadtuk, hogy jövőre is összeszedjük a mások által szétszórt hulladékot.

WP 20160430 09 07 31 ProWP 20160430 10 20 17 Pro

(Írta: Csiha Imre)