Az AgriForValor projekt célja, hogy tevékenyen hozzájáruljon a bioökonómia megvalósításához azáltal, hogy összekapcsolja a mezőgazdasági és az erdészeti alkalmazott vagy alapkutatással foglalkozókat, és a bioipart, valamint az üzletfejlesztést támogató szervezeteket, innovációs ügynökségeket és a technológia transzfer közvetítőket egy többoldalú innovációs partnerségi hálózatban. A hálózat célja, hogy kiaknázza és hasznosítsa a mezőgazdasági és az erdészeti melléktermékekből előállított biomassza erőforrásokat.

Vonal drapp

2016. április 20.

Vonal drapp

A bioökonómia megvalósításához jobban kell használnunk a növénytermesztés és az állattenyésztés során keletkező biomassza erőforrásokat, annak érdekében, hogy új, erősebb értékláncok jöjjenek létre, miközben megőrizzük a természeti erőforrásokat és óvjuk a biodiverzitást.

 

Az értékláncok összekapcsolása a bioökonómia érdekében (© Bridge 2020)

A projektet az EU Horizont 2020 programja támogatja. A projekt 2016. március 1-jén kezdődött és 2018 augusztusában ér véget. A nemzetközi konzorciumot a Steinbeis-Europa-Zentrum (Németország) koordinálja.


Három biomassza innovációs hálózatot (Biomass Innovation Design Hub) hoz létre a projekt, egyet-egyet Spanyolországban (Andalúzia), Írországban és Magyarországon. A magyar hálózatot a Bay Zoltán Nonprofit Kft alakítja ki. A hálózatok célja, hogy lehetőséget és fórumot adjanak a biomassza-értéklánc szereplői közötti együttműködések kiaknázására, az energiatermelésen túlmutatóan is.


Az AgriForValor indító projekttalálkozóját 2016 márciusában tartották Stuttgartban. Ezen a találkozón a partnerség meghatározta a projekt vízióját a 2016-ban induló nemzeti biomassza innovációs hálózatokra és a teljes projektre vonatkozóan:

“A különböző szereplők összekapcsolása annak érdekében, hogy

      • új értékláncok alakuljanak ki
      • élénküljön a mezőgazdasági és az erdészeti melléktermékből előállított biomassza piaci kereslete és értékes termékek keletkezzenek.”

 

Az AgriForValor projekt 30 hónap alatt változatos tevékenységekkel járul hozzá biomassza innováció hasznosításához és a kutatási ötletek gyakorlatba ültetéséhez. Ezekről a tevékenységekről és a csatlakozási lehetőségről hamarosan a http://www.agriforvalor.eu honlapon lehet majd tájékozódni.

 


A projektkonzorcium első találkozója (© AGRIFORVALOR)