DNS alapú vizsgálatok az illegális fakitermelések visszaszorítása érdekében

Magyarországon a falopás mértékének nagyságára csak becslések vannak. Pénzben kifejezve több száz-milliós nagyságrendű lehet a probléma, de a természetkárosítás is súlyos következményekkel járhat. Az elkövetéseket tekintve az összes esetnek csak töredékét sikerül felderíteni elsősorban azért, mert a tettenérésen kívül eddig alig volt perdöntő bizonyítási lehetőség.

Az ERTI sárvári genetikai laboratóriumában használt módszerek segítségével akár 2-3 évig száradó, napsugárzásnak kitett faanyagból is képesek vagyunk DNS-t kivonni és ebből egyedazonosítást elvégezni az alábbi fafajokból: tölgy, bükk, akác, kőris, juhar, cseresznye, körte, éger, fűz, dió.

 Konkrét gyanú esetén a tuskókból és rönkökből vett minták DNS alapú összehasonlítása lehetőséget biztosít a falopások bizonyítására. Igazolnunk kell, hogy a területen visszamaradt tuskókból legalább egy darab egyezik az eltulajdonított faanyaggal. A faegyedekre jellemző egyedi DNS mintázat összehasonlítása alapján, tehát minden kétséget kizáróan meghatározható akár egy-egy sarang, teherautó szállítmány, vagy akár aprítékhalom eredete.

Mi a rendőrség feladata?

    • Konkrét gyanú esetén, a lopás helyszínén minden egyes kivágott tuskóból mintát venni a kéreg alatti állományból (kb. 5 cm3).
    • Lehetőség szerint a helyi erdész segítségével a lopott egyedek fafaját meghatározni.
    • A gyanúsítottnál lefoglalt rönkökből (vagy már felhasogatott faanyagból) minimum 1 db, maximum 3 db mintát begyűjteni, szintén a kéreg alatti állományból. Mivel a vizsgálat DNS alapú, ezért a mintavételi eszköz tisztaságára ügyelni kell, az átszennyeződést el kell kerülni!
    • A mintákat egyesével bezacskózni, sorszámmal ellátni, a mintavétel helyszínét feltüntetni.
    • A mintavételt követően a tasakokat hűtőszekrényben fagypont feletti hőmérsékleten tárolni, lehetőleg minél hamarabb az ERTI sárvári központjába eljuttatni.

A vizsgálat költségei:

Anyag és munkadíj:          6.000,- Ft + ÁFA / minta
Szakértői vélemény elkészítése:          4.000,- Ft + ÁFA / eset

Nagyobb mintaszám esetén egyedi díjszabásra van lehetőség.