A tavasz első napsugarai nem csak a tavaszi virágokat, barkákat, méheket csalták elő téli rejtekhelyükről, de a Püspökladányi Méhész Egyesület tagjai is, odahagyva a kályha melegét, inkább a szabadban, az Erdészeti Tudományos Intézet Püspökladányi arborétumában tartották meg soron következő szakmai továbbképzésüket.

Vonal_drapp

2013. február. 18.

Vonal_drapp

A nagy múltú és jelentős létszámú egyesület kapcsolata mindig is kiemelkedő volt a kutatóintézettel, hisz az arborétum növényei mint virágpor és nektárforrás, kiemelkedő jelentőségűek a méheknek és a méhészeknek.

Az arborétumban folyó erdészeti kutatómunka legkiemelkedőbb méhészeti eredménye a több évtizedes múlttal rendelkező méhlegelő kutatás, melynek eredményeként mára már jelentős ismeretanyaggal rendelkezünk erdei fáink és cserjéink nektár és virágpor termelésének időbeli és mennyiségi eloszlásáról.

A hazai méhészet nemzetgazdasági és foglalkoztatási jelentősége mindenki által ismert, talán az is köztudott, hogy akácgazdálkodásunk eredményei világviszonylatban is egyedülállóak. A magyar akácgazdálkodás híre nem csak Európában, de a tengerentúlon és Ázsiába is elterjedt, a kutatóintézetnek élő szakmai kapcsolata van kínai, és dél-koreai egyetemekkel, tudományos akadémiákkal.

DSC_0257  DSC_0258

Az akác faanyaga keresett árucikk, melyért francia, német, holland vevők kopogtatnak erdőgazdaságainknál.

A kiváló minőségű magyar akácméz viszonyítási alap, csúcsminőség a világ mézkereskedelmében.

Talán kevéssé közismert tény, de hazai méhlegelőnk mennyiségi, minőségi összetétele és területi eloszlása következtében akácerdeink nélkül alapjaiban inognának meg a hazai méhészkedés gazdasági alapjai. Ezzel több tízezer méhész család megélhetése, és egyben gyümölcsfáink megporzása kerülhetne veszélybe.

DSC_0272  DSC_0274

A püspökladányi arborétum különösen tavasszal nagy jelentőségű a helyi méhészek számára, mert az arborétum gazdag növényvilága mint virágporforrás segít a méhek fejlődésének tavaszi beindításában.

Az elsőként virágzó cserje, a mogyoró, már kibontotta virágait a méhcsaládok számára.

Az egyesületi továbbképzés kiemelt témája, a tavaszi fejlődés beindulását követő családgondozás, serkentő etetés, és a jövő évi sikereket megalapozó anyanevelés volt.

A püspökladányi méhész egyesület kiemelten kezeli a teljesítményvizsgálatokra alapozott méhnemesítést, a kiváló minőségű méhanyák nevelését biztosító módszereket. Kísérleti jelleggel létrehoztak a város határában egy anyanevelő telepet, ahol az egyesület tagjai ellenőrzött családokból származó herékkel segítik a méhcsaládokat szorgos munkájukban.

 

Írta: Csiha Imre