Az Erdészeti Tudományos Intézet minden évben pár napos szakmai tanulmányutat szervez munkatársai számára, amelynek ez évben a Püspökladányi Kísérleti Állomás volt a házigazdája.

Vonal_drapp

2012. szeptember 26.

Vonal_drapp

A szakmai program egyik célja volt, hogy a kutatóintézet dolgozói – akik az ország különböző tájain működő kísérleti állomásokon tevékenykednek – megismerhették a Püspökladányban 1924-ben létrehozott tudományos műhely sokrétű munkáját. A kísérleti állomás feladatai között megtalálhatók az energetikai célú faültetvények hasznosításával, a természetes folyamatokra alapozott erdőgazdálkodással, illetve a klímaváltozás kedvezőtlen környezeti hatásainak vizsgálatával kapcsolatos kutatási feladatok egyaránt. A Püspökladányba látogató kollégák megtapasztalhatták az itt található Farkassziget erdeiben a szikes területek erdősítési lehetőségeit tudományosan megalapozó gyakorlati munka eredményeit. A tanulmányút módot adott a tudományos intézet munkatársai számára arra is, hogy kötetlen formában vitassák meg kutatási eredményeiket, illetve hogy kicseréljék szakmai tapasztalataikat. Az első napi vacsorát megtisztelte részvételével Dombi Imréné, Püspökladány polgármestere is.

 

01 02 03

 

A szervező püspökladányi kísérleti állomás dolgozói gazdag programot állítottak össze a résztvevő kollégák számára, amelyben szerepet kapott többek között a térség természeti értékeit ismertető ökoturisztikai program, és az egykori pásztoréletet felelevenítő hagyományőrző bemutató. Tovább színesítette a programot erdei- és pusztai szekerezés, kerékpártúra, illetve egy természetfotó kiállítás, amely a Dorogi Márton Városi Művelődési Központban nyílott a kutatóintézet munkatársainak (Szőcs Levente, Rásó János) fotóiból. Igen nagy sikert aratott a kísérleti állomások között meghirdetett slambuc-főző verseny.

 

0405 07 06

 

A tartalmas tanulmányút a résztvevők számára a szakmai kapcsolatok szélesítése mellett a baráti kapcsolatok elmélyítését is szolgálta.

 

Írta: Rásó János

Fotók: Csóka György