Környezetkímélő és költségtakarékos tápanyag-utánpótlást biztosító komplex talajbiológiai termékcsalád előállítása

 

A kutatási program célja egy olyan hathatós tápanyag-utánpótlást és kórokozók elleni védelmet elősegítő módszer kifejlesztése a mezőgazdasági és erdészeti felhasználók számára, amely a termésbiztonságot növelő, a korszerű bioorganikus termesztés feltételeinek megfelelő módszereket használ a köztermesztésben. A cél egy olyan komplex talajmikrobiológiai termékcsalád előállítása és forgalomba helyezése, mely a fenti kritériumoknak megfelelve biztosítani tudja a termelők versenyképességét elsősorban a hazai, de a külföldi piacokon is.

A kifejlesztésre kerülő termékcsalád használatával megvalósul a termőföldek növények által hozzá nem férhető – a talajban ásványosodott – tápanyagának feltárása, a talajlakó kártevők számának csökkenése, illetve a termesztett növények szárazságtűrésének fokozása, mely által a globális felmelegedéssel illetve klímaváltozással előidézett kiszámíthatatlan időjárási körülmények kedvezőtlen hatása is csökkenthető.

A pályázat keretében kifejlesztendő mikorrhiza oltóanyag Magyarországon bennszülött fajokat tartalmaz majd. A munka során feltárásra kerülnek különböző növényfajaink mikorrhiza-kapcsolatainak összefüggései, melyekről jelenleg igen hiányos ismeretekkel rendelkezünk. A növényvédő szerekkel, műtrágyázással és számos konvencionálisan alkalmazott agrotechnikai eljárással eltűnt illetve csökkent fajszámú mikorrhizapopuláció visszaállítása mellett, az endomikorrhizának a környezeti stresszhatások tompításában játszott szerepét kihasználva több, a mezőgazdasági és erdészeti termesztésben jelentkező probléma válik megoldhatóvá.

A projekt kiemelt célja, hogy a nagyüzemi szántóföldi termesztésben illetve az erdőgazdálkodásban (pl. csemetetermesztés, energiaerdők, energetikai faültetvények) a jelenlegi termesztéstechnológiák mellett is alkalmazható termékeket és technológiákat hozzon létre az alábbi tulajdonságokkal:

  • növények tápanyagfelvételének, növekedésének, ellenállóképességének fokozása,
  • a növény stresszhatásokkal, szárazsággal, kórokozókkal szembeni védekezőképességének növelése,
  • a csemeték  megmaradási százalékának növelése, nagyobb megtermelhető biomasszamennyiség,
  • kedvezőbb virágzás, gyümölcs- és terméshozam,
  • a termés minőségi paramétereinek javítása,
  • a termesztés öntözési- és műtrágyaigényének csökkentése.

A projekt eredményeként a következő termékek kerülnek létrehozásra:

  • egy jelenleg forgalomban lévő talajbaktérium termékcsalád továbbfejlesztése a mező- és erdőgazdasági felhasználók igényeinek megfelelően;
  • hazai fajokat tartalmazó új mikorrhiza termékek kifejlesztése a szántóföldi növénytermesztés és különböző fafajok számára;
  • kombinált mikorrhiza + talajbaktérium termékcsalád kifejlesztése különféle növénykultúrák igényeinek megfelelően.