Idén tartotta 5. Családi napját az OEE Szombathelyi Helyi Csoportja 2012. május 12-én. A rendezvény a Szombathelyi Erdészeti Zrt. támogatásával valósult meg. Helyszínéül ez alkalommal a Kámoni Arborétumot választották a szervezők.

Vonal_drapp

2012. május 21.

Vonal_drapp

Fél tízkor már szépen sorakoztak a zöld terepjárók a Kámoni Arborétum parkolójában. A kondérok alól felszálló füst jelezte a rendezvény helyszínét a bizonytalanoknak. Az Ökoturisztikai Központba érkező vendégeket tárogató hangja és finom reggeli fogadta.

Ezt követően Dr. Borovics Attila főigazgató üdvözölte a szombathelyi OEE csoport tagjait és hozzátartozóit a házigazda ERTI nevében. Majd Bakó Csaba, a helyi csoport elnöke, köszöntötte a megjelenteket, köszönetet mondott a csodálatos helyszínért, és röviden ismertette az aktuális híreket, pl. a helyi csoportot érintő taglétszám-változást.

Nagy Imre régióképviselő „Aktualitások az OEE Elnökség munkájában” címmel röviden bemutatta az egyesületben végrehajtott reformokat, melyek a takarékosabb működést teszik lehetővé.

Fél tizenegykor kezdődött a Bánó István emlékhely avatása az Ökoturisztikai Központ mögötti téren. Magyar József, a Kámoni Arborétumért Egyesület elnöke, részletekbe menően ismertette Bánó István erdőmérnök életútját. Borovics Attila az ERTI-ben végzett munkájának jelentőségéről számolt be, így tisztelegve a Kámoni Arborétum felvirágoztatója előtt. Elmondták, hogy a tavaly készült szobor számára a legmegfelelőbb helyet szerették volna megtalálni. Ez most sikerült, hiszen a Látogató Központ kapuján belépve rögtön a szemünk elé tárul. Az alkotás leleplezése után négy koszorú került köré.

Az avatást követő egy órában három csoport indult útnak, hogy szakvezetők kíséretében fedezzék fel a megújult arborétumot. Csuka István, az arborétum vezetője, és Németh Gábor kertészmérnök a felnőtteket kalauzolta, Szijjártó József, alias Szityu a játékmester, pedig a gyerekeknek talált ki izgalmas játékokat. Az élményt a rhododendronok szín-kavalkádja, a bódító virágillat, a madárcsivitelés és a jó társaság szolgáltatta.

Déltől a vendégek vetített képes előadásokat tekinthettek meg. Az érdeklődő közönség megtöltötte az Ökoturisztikai Központ konferenciatermét. Szendi Zsuzsa, a központ vezetője, a Kámoni Arborétum új küldetéséről beszélt. Dr. Borovics Attila pedig a fenntartható erdőgazdálkodás kialakulásáról, az aktualitásokról, a kutatásnak az erdőgazdálkodás fejlődésében és további fejlesztésében betöltött szerepéről osztott meg néhány gondolatot.

Az ebédidőt frissen, helyben elkészített vadételek, gyöngyöző italok, tárogató muzsika, és jó kedélyű beszélgetések jellemezték.

Két órától szabadprogram következett: gyerekjátszótér, séta az arborétumban, madár-les. Majd Hunyadi Géza főerdész vetített képeket „Erdészeti érdekességek” témakörben. A vendégek kicsit még elbeszélgettek a látottakról, majd lassan mindenki hazatért.

 

A Bánó István szobrot Hamar Sándor készítette. A faanyagot a Szombathelyi Erdészeti Zrt. biztosította.

 

További információ: www.oee.hu