A szombathelyiek kedves kertje, a Kámoni Arborétum, másfél éves „gyógykezelés” után újra megnyitja kapuit. December 29-én Nyílt Nap pal, rendezvényekkel várja a vendégeket a kertet fenntartó Erdészeti Tudományos Intézet.

 

 

A megújítás szakmai színvonalának biztosítása érdekében a tervezésben részt vettek a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészet Tudományi Karának szakemberei, a lebonyolítást, különösen a tisztítást, ritkítást, végigkísérte az Őrségi Nemzeti Park, hiszen a Kámoni Arborétum országos természetvédelmi terület.

A projekt a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében valósult meg 168.266.600,- Ft támogatásból.

Az irtások fakivágások segítségével térhez, levegőhöz jutottak, láthatóvá váltak a kert értékes növényei. Egy gyönyörű, fotósokat hívogató parkká voltozott a korábban „őserdő” szerűen elburjánzott kert. Az arborétum új növényeinek kiválasztásakor három szempontot kiemelten vettünk figyelembe:

 

1.) A Kámoni arborétum tudományos, gyűjteményi értékének növelése, különösen a Kámoni Arborétum egyediségének erősítése. Különleges újdonság a magyar nemesítők fajtagyűjteménye vagy a törpe tűlevelű gyűjtemény.

 

2.) A 25 hektáros kert üzemeltetését, szépségének megőrzését a tisztítás és a felújított gyep mellett megkönnyítik a kevesebb gondozást igénylő, mégis látványos cserjeszigetek.

 

3.) A megújult arborétumban minden hónapban különböző, pompásan virágzó fákban, cserjékben gyönyörködhetnek látogatók. Reményeink szerint a négy évszakon át színes új dendrokolor sziklakert, a magnóliák, rhododendronok, fás bazsarózsák és a nyáron át folyamatosan virágzó hortenziák élménye sokakat vonz a jövőben.

 

Ez utóbbi szempont azért is fontos, mert a változó világ igényeihez alkalmazkodva a Kámoni Arborétum kiemelt küldetésének tekinti a jövőben az ökoturizmus, az ismeretterjesztés és oktatás szolgálatát. 

A megszépült, érdekes és izgalmas növényzet mellett a párhuzamosan futó turisztikai fejlesztések is a természet élményeken keresztüli megismerését, megszerettetését szolgálják. A játékokkal, mint pl. a „Bátorságpróba-doboz” vagy a „Törpekereső” vagy a tematikus táblákkal segített önálló ismerkedés és barátkozás lehetősége mellett az ERTI két új munkatársa, egy turisztikai szakember és egy pedagógus-játékmester igyekszik a jövőben programokat, rendezvényeket szervezni 0-tól 99 éves korig, a fenntartható életmód, a növények és az erdő védelme, szeretete jegyében.

Megújult szolgáltatásokkal, programokkal várjuk az iskolai csoportokat, családokat, nagyszülőket az unokákkal, anyukákat babákkal, kisgyerekekkel. Az óvodák, iskolák számára az oktatásba illeszthető kihelyezett órák lehetőségét is kínáljuk.

Szeretnénk a tinédzsereket és az egyetemistákat is elcsábítani, hogy a rohanó világban megérezzék az arborétum relaxáló vagy épp kreativitás serkentő jótékony hatását. Az új Látogatóközpont első kiállítását a szombathelyi Képzőművészeti Szakközép Iskola diákjai által készített alkotásokból rendeztük. A pályázat, egyben a kiállítás címe az „Ismeretlen Kert”. 

Befogadó intézményként várjuk partnernek a város és a megye lakóinak szabadidős programokat szervező civil szervezetit ugyanúgy, mint a városi intézményeket. 

Az új, különböző kombinált jegyeket és bérleteket is kínáló jegyrendszerrel arra törekszünk, hogy a helyben lakóknak lehetővé tegyük a gyakori látogatást, az egészségmegőrző sétát vagy épp sportolást. A bérletek szinte minden rendezvényre is belépést biztosítanak. A Látogatóközpont minden nap nyitva áll a látogatók előtt 9-19 óráig.

Újdonság a Szombathelyen élők, dolgozók számára a futójegy és a futóbérlet. Az elsősorban reggeli és koraesti, kertbe illő sportolást, - pl.kocogást, nordic walkingot, jógát vagy épp taichit - az új zuhanyzós öltözők is segítik majd. 

 

A 2011. december 29-i NYÍLT NAPON ingyenesen, forró teával és kicsiknek, nagyoknak érdekes programokkal várunk szeretettel minden érdeklődőt.

 

Ízelítő a tervezett programokból:

Mesélnek a fák – mesedélelőtt és mesedélután

Szerencse-kincskeresés a kertben

Melyik fának van mandarin illata? - élménydús szakvezetések

Bonsai kiállítás

 

Fotók megtekinthetőek a következő oldalon: 

http://galeria.alon.hu/thumbnails.php?album=548

 

Kérésre a kiválasztott fotókat eredeti méretben e-mailen elküldjük.

 

Kapcsolat:

Szendi Zsuzsa

látogatóközpont vezető

Kámoni Arborétum

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

30/693-3289

 

„Az országos védettségű Kámoni Arborétum természeti értékeinek helyreállítása és fejlesztése”

KEOP-3.1.3./2F/09-2009-0005 projekt zárása,

egyben az Arborétum nyitása kapcsán rendezett sajtótájékoztatóhoz

2011. DECEMBER 14.