2011. augusztus 29-én zajlott az Erdészeti Tudományos Intézet központi épületének teljes körű energetikai korszerűsítését megvalósító pályázat záró rendezvénye. Az elért eredmények nagyon fontosak, hiszen túlmutatnak az ERTI érdekein.


DSC_1386   DSC_1390   DSC_1400

Ligetiné Nechay Erzsébet, a Vidékfejlesztési Minisztérium Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Osztályának vezetője nyitotta meg a rendezvényt, majd Dr. Borovics Attila, az ERTI főigazgatója osztotta meg gondolatait a vendégekkel. Ezt követően az érdeklődők megtekintették a kazánházat, és mindenki vihetett magával az ERTI ez alkalomból kiadott tájékoztató füzetéből.

023k

A dolgozók eddig még csak a hőszigetelő réteg és az új szigetelt nyílászárók áldásos hatásait érezhették a nyári hőségben. A legnagyobb változás azonban a fűtési szezonban következik. Az épület hőigénye a fejlesztésnek köszönhetően a korábbi érték 1/3-ára csökkent. Ezt a hőigényt pedig már az ERTI saját termelésű faaprítéka fogja kiszolgálni az új, kimagasló hatásfokkal üzemelő kazán segítségével. Ráadásul a hő átadása mostantól korszerű radiátorokkal történik. A projekt azonban hosszú távon nem csak az Intézet üzemeltetési Kp3_kicsiköltségeire és a dolgozók közérzetére van jó hatással. A fa alapú biomasszával történő fűtés ugyanis jelentősen csökkenti a környezetszennyezést. Hiszen az égés során keletkező szén-dioxidot a növekedésben lévő energetikai céllal termesztett nyárak a fotoszintézis során hasznosítják, zárva ezzel egy körfolyamatot. A technológia iránt érdeklődőknek pedig jó hír, hogy bármilyen méretben kivitelezhető a fűtési rendszer, valamint rendelkezésre álló földterültén bárki képes lehet ültetvény létesítésére. Ha saját terület nem áll rendelkezésre, akkor az apríték IMG_1818ka piacon is beszerezhető. S hogy mindezt hogyan is kellene megvalósítani, arra válasz kapható az Intézet által szervezett tudásmegosztó rendezvényeken, ahol információ nyerhető a fenntarthatósággal kapcsolatos lényeges kérdésekkel kapcsolatban is.