2010. 10. 09 - 2010. 10. 13.

Törökország – Samsun

 

DSCF5819_kicsiA magyar – török kormányközi megállapodás keretében, tapasztalatcserére céljából erdészeti tanulmányúton vettünk részt 2010. 10. 09-13.-ig. A tanulmányút során a Török Köztársaság Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztériumának Erdészeti Igazgatósága vendégeiként Amasya Tartomány Erdészeti Igazgatóságát látogattuk meg.

A török kollegák szívélyes fogadásban részesítették a magyar delegációt. Bemutatták a török erdőgazdálkodás helyzetét, kiemelten a térségi vidékfejlesztés és környezethasználat, a vidéki élet népességellátó, népességmegtartó képességének fokozására indított ”Agro-Forestry - Food-Forestry” programjukat.

A program keretében az erdőtelepítésekben, erdőfelújításokban alkalmazható köztes kultúrák /kukorica, szója, tök, aromás növények valamint erdei is otthoni gombatermesztési technológia/ termesztésével, alkalmazásával és a termesztés gazdaságossági elemeinek vizsgálatára helyezik a hangsúlyt, a helyi lakosság számára élhető, folyamatos bevételt jelentő tevékenységek kihalkításával, a gazdasági, védelmi funkciók figyelembevételével. Bemutató ültetvényeket létesítettek, erdei melléktermék termelésére áfonya, tőzegáfonya madárcseresznye, dió, gesztenye, hárs és akácméz termelésre.

DSCF6000_kicsi           DSCF6007_kicsi

A további sikeres együttműködés reményében!

 

Köszönettel:

 

A tanulmányút magyar résztvevői:

Dr. Borovics Attila – Erdészeti Tudományos Intézet - Főigazgató

Dr. Prof. Rédei Károly – Erdészeti Tudományos Intézet – Tudományos tanácsadó

Keserű Zsolt – Erdészeti Tudományos Intézet - Tudományos munkatárs

Szulcsán Gábor – KEFAG Zrt. – Fejlesztőmérnök